iOS 17.2 sürüm adayı, tüm iPhone 13 ve 14 modellerine yeni nesil kablosuz şarj standardı desteği ekliyor. Bu, soğukta yalnızca iPhone 12'yi bırakıyor.

Qi2 piyasaya sürüldüğünde " Android için MagSafe" ve MagSafe uyumlu iPhone aksesuarlarının daha hızlı şarj edilmesi de dahil olmak üzere pek çok şey övüldü. Ancak bu yalnızca iPhone'unuzun desteklemesi durumunda geçerliydi. İyi haber şu ki, Apple standardı daha fazla telefona yayıyor.


İlk olarak 9to5Mac tarafından belirtildiği gibi , iOS 17.2 sürüm adayı, Apple'ın Qi2'yi tüm iPhone 13 ve 14 modellerine getireceğini öne sürüyor.

MagSafe standardı, kablosuz şarjın en can sıkıcı sorunlarından birini çözdü. Telefonunuzu bir altlık üzerine tam olarak yerleştirmezseniz ya şarj olmaz ya da daha yavaş şarj olur ve daha fazla enerji harcar. Mıknatıs ekleyerek her seferinde doğru yerleştirmeyi garanti altına alırsınız. Ancak 15 watt'lık daha hızlı kablosuz şarj istiyorsanız (kablolu şarjla karşılaştırıldığında hala yavaş), MagSafe sertifikalı bir şarj cihazı satın almanız gerekir . Apple'ın geçmişte yapmaya eğilimli olduğu gibi, MagSafe sertifikalı bir şarj cihazı oluşturmak ekstra lisanslama ve test gerektirir. MagSafe uyumlu bir şarj cihazı yapmak çok daha ucuzdu. Ancak bunlar 7 watt'lık şarjla sınırlıdır.

Qi2'nin (chee iki olarak telaffuz edilir) devreye girdiği yer burasıdır. Kablosuz Güç Konsorsiyumu (WPC) tarafından Apple'ın yardımıyla geliştirilen Qi2, benzer mıknatıs dizisi ve 15 watt'lık şarj kapasitesiyle MagSafe'e çok benziyor. Ayrıca Apple lisansı gerektirmediğinden uyumlu şarj cihazları oluşturma maliyetini düşürür. WPC, Qi2 hızını 15 watt'ın üzerine çıkarmak için çalışacağını bile söylüyor. Yani sonuçta MagSafe'in Android cihazlarda bile çalışan daha iyi, daha uygun fiyatlı bir sürümü olacak. Apple, iPhone 15 serisi için standardı benimsedi .


Bunların hepsi iyi, ancak hâlâ MagSafe kullanan ve MagSafe sertifikalı ve MagSafe uyumlu aksesuarlarla uğraşmak zorunda olan eski iPhone'lara yardımcı olmuyor. Apple'ın bu durumla ilgili bir şey yapıp yapmayacağı belli değildi ancak iOS 17.2'yi test edenler, en azından iPhone 13 ve 14 için bunun yapılacağını buldu. Bu, yalnızca iPhone 12'yi (orijinal MagSafe modeli) soğukta bırakıyor. Apple hâlâ iPhone 12'yi destekliyor, dolayısıyla bu modelin neden yeni standardı almayacağı veya alıp almayacağı belli değil.

Yine de birçok iPhone kullanıcısı için bu iyi bir haber. Sonunda uyumluluk konusunda endişelenmeden yeni, potansiyel olarak daha uygun fiyatlı Qi2 şarj cihazlarını satın alabileceksiniz. Üstelik yalnızca tek bir özellik için yeni bir telefona yükseltme yapmanıza gerek kalmadan.