Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte, domuz gribi ve koronavirüs gibi viral enfeksiyonlara karşı dikkat çağrısı yapılıyor. Mevsimsel grip vakalarının erken başlamasıyla, riskli gruplar için tehlike sinyalleri artıyor. Kış aylarıyla birlikte, mevsimsel griplerin etkisiyle uzmanlar, h1n1 ve corona virüsüne karşı uyarılarda bulunuyor. Geçen yılın aksine, pandemi sonrası daha erken başlayan grip vakaları, bu yılın Aralık ayı itibariyle hızla yayılmaya başladı.

1Özellikle kronik hastalığı olanlar, hamileler ve 2 yaş altı çocuklar gibi riskli gruplar için H1N1 ve koronavirüs hala ciddi sağlık riskleri taşıyor. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof.Dr. Serap Şimşek Yavuz, çeşitli virüslerin dolaşımda olduğunu belirtirken, Kovid’in hala mevsimsel bir viral enfeksiyona dönüşmediğini ve 2-3 ayda bir dalgalar halinde artış gösterdiğini açıkladı. Prof.

Dr.Yavuz, dünyadaki gidişata paralel olarak Türkiye’de Pirola’nın alt varyantı JN1 mutasyonunun aktif olduğunu düşündüklerini ifade etti. Bu yeni varyantın bağışıklığı aşma konusunda ciddi olduğunu ve Kovid vakalarında geçmiş aylara kıyasla artış olduğunu vurguladı.

Grip aşısı olanların grip oldukları düşüncesinin hatalı olduğunu vurgulayan Prof. Dr.Yavuz, aşının grip oluşumuna sebep olmadığını belirtti. Grip ile nezleyi karıştıranları uyararak, grip belirtilerini öksürük, ateş, eklem ağrısı gibi semptomlarla açıkladı.