Sayfa Haber

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Yaşam
  4. »
  5. Gıda güvenliği tüketiciyi korumayı amaçlıyor

Gıda güvenliği tüketiciyi korumayı amaçlıyor

admin admin -

Maliyetlerdeki artışın kolay ve ucuz üretim yolu aramada önemli bir neden olduğuna işaret eden Eyilcim, “Gıda güvenliğindeki en büyük amaç, tüketicileri gıda kaynaklı tehlikelere karşı koruyarak; sağlığa zararlı olacak ve güvenliğini tehdit edecek unsurları ortadan kaldırmak ya da önlemektir. Bone ve kadın çorabı gibi kişisel ürünlerin herhangi bir gıda ürünü ile teması kesinlikle çok önemli bir gıda güvenliği sorunudur.” şeklinde konuştu.

''Kadın çorabı, saç bonesi gibi malzemelerin üretimindeki şartlar…''

Gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik risk etmenlerine açık olduğunu, bunun da halk sağlığını tehdit ettiğini vurgulayan Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, şöyle devam etti:

“Filtre kahvede bone ve kadın çorabı gibi malzemelerin kullanımı fiziksel tehlike olarak incelenecek olursa; gıda güvenirliğine kesinlikle uygun değildir. Şu şekilde örneklemek gerekirse, kadın çorabı, saç bonesi gibi malzemelerin üretimi sırasında toz, tüy, saç, ufak böcek, sinek gibi istenmeyen yabancı maddeler bu malzemelerin üzerine kolayca gezebilir. Sterilizasyon işleminin gıdalar için önemli olduğu düşünüldüğünde, bu yabancı maddelerin gıdalarla temas edecek malzemeler üzerinde olması ya da üretilen bu malzemelerin çevreye temas ederek kirlenip üzerinde yabancı maddeleri taşıması insan sağlığı açısından büyük risk oluşturur.”

''Dezenfeksiyona uygun müslin kullanılabilir''

Filtre kahve yapımı sırasında saç bonesi ve kadın çorabının kullanılmasının, kimyasal maddelerin sıcak suda çözünmesine ve kanser gibi birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabileceğini ifade eden Öğr. Gör. Öznur Eyilcim, “Kahve filtresi işlemi için tek kullanımlık özel filtre kağıtlar ya da tekrar kullanım ve dezenfeksiyona uygun müslin yüzde 100 pamuklu yeni nesil filtreler gibi gıda için uygun malzemeler kullanılabilir. Kadın çorabı, bone gibi ürünler kişisel kullanım dışında asla kullanılmamalı.” diye konuştu.

 

 

 

Hibya Haber Ajansı

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir