Böbrek Taşı Neden Oluşur? 11 Madde de

 

Böbrek Taşı Neden Oluşur?

 

1- Böbrek taşı kişinin günlük hayatı etkileyen son derece zorlu rahatsızlıklardan bir tanesidir.

 2- Genellikle ağrılı geçen bu dönemde kişi günlük işlerine odaklanamayacak hale gelebilmektedir.

 3- Bu süreç taş düşene kadar devam eden zorlayıcı bir dönemdir.

 4- Böbrek taşı nasıl oluşur sorusuna birçok farklı yanıt verilebilmektedir. Böbrek taşı oluşumunu tetikleyen birçok faktör vardır.

 5- Böbrek taşı rahatsızlığı kişi çok sağlıklı bir hayat yaşıyorsa bile görülebilen genetik bir rahatsızlıktır.

 6- Fakat genelde tetikleyici bazı durumlar vardır ve bu durumlar taş oluşumunu neden olmaktadır.

 7- Böbrek taşı neden oluşur sorusuna verilebilecek ilk cevap sağlıksız beslenmedir. Sağlıksız ve düzensiz beslenen kişilerde böbrek taşı görülme olasılığı artmaktadır.

 8- Bunun yanı sıra çok az su içmek ve yeterli sıvı almamakta böbreklere etki ederek taş oluşumuna neden olmaktadır.

 9- Az su tüketiminin yanı sıra sürekli tuzlu ve sodyum oranı yüksek gıdaların tüketilmesi de böbrek taşı oluşumunu tetiklemektedir.

 10-Böbrek taşı nasıl oluşur sorusuna verilebilecek ikinci cevap ise kalsiyum ile alakalıdır. Böbrek taşı aslında kalsiyumdan oluşan sert maddelerdir. Bu sebeple aşırı dozda kalsiyum alımı taş oluşumuna destek verecektir.

 11- Bu sebeple ekstra bir d vitamini alımı var ise bunu kesilmesi gerekmektedir. D vitamininin kullanılması kalsiyum birikimini arttıracaktır.

 12- Bu noktada bir uzmana başvurulması tavsiye edilmektedir.

 13- Böbrek taşı oluşumunun sebeplerinden biride yaş faktörüdür. Yaş ilerledikçe böbrek taşı oluşma ihtimalide artmaktadır.

 14- Genellikle erkeklerde görülen böbrek taşı oluşumunun görülme ihtimali 40 yaş ve sonrasında çok daha fazla olmaktadır.

 

 

 Böbrek taşı belirtileri nasıl olmaktadır?

 

 1- Böbrek taşı her hastalıkta olduğu gibi bazı belirtiler vermektedir.

 2- Bu belirtiler küçük boyuttaki taşlar için geçerli değildir. Küçük boyuttaki böbrek taşları genelde fark edilmeden vücuttan atılmaktadır.

 3- Büyük olan taşlarda ise belli başlı belirtiler oluşmaktadır. Bu belirtilerin bilinmesi hastalığın teşhisi konusunda önem taşımaktadır.

 4-Bu belirtilerden ilki bel bölgesinde oluşan keskin ağrılardır. Ağrılar böbreklerde ve çevresinde oluşmaktadır. Bu tarz ağrılar gitgide artacağından mutlaka bir uzmana görünülmelidir.

 5- Böbrek taşı belirtileri sadece ağrılar ile sınırlı değildir. İdrarda görülen farklılıklarda böbrek taşını işaret edebilmektedir.

 6- Bunlardan ilki idrarda oluşan renk farklılıklarıdır. Bu renk farklılıkların idrarın renginde görülen koyulaşmalardır. Bu tarz koyulaşmalar normalden fazla ise bir uzmana görünülmesi ve gerekli testlerin yaptırılması gerekmektedir.

 7- Sadece idrarın rengi değil ne sıklıkla tuvalete çıkıldığında belirtilerden bir olabilmektedir. Normalden daha sık bir idrara çıkma durumu böbrek taşı kaynaklı olabilmektedir.

 8- İdrarda koku, renk farklılıkları ve sık idrara çıkma gibi belirtiler bir arada bulunuyor ise böbrek taşı ihtimali artış göstermektedir. Bu noktada bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.

 9- Bunun dışında taş oluşumuna bağlı olarak ateşte yükselme, halsizlik ve sırt bölgesinde ağrılar gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilmektedir.

 10- Bu belirtilerin birçoğu görülüyor ise böbrek taşı olma olasılığı yüksektir ve şiddetli ağrılar başlamadan bir uzman kontrolünden geçilmesi gerekmektedir.

 

 Böbrek taşı neden oluşur tedavisi nasıl yapılır?

 

 1- Böbrek taşı tedavisine başlanmadan önce gerekli testlerin ve tahlillerin yapılmış olması gerekmektedir.

 2- Bu tahliller sonucu böbrek taşı tespit edildiyse tedaviye başlanmalıdır.

 3- Böbrek taşı tedavisinde kullanılan en popüler tedavi yöntemi ESWL tedavi yöntemdir. Bu yöntemin amacı taşların kırılarak küçültülmesidir. Böylece ağrılar büyük oranda azalmakta ve taşın düşüşü kolaylaşmaktadır.

 4- Bu yöntem boyutu oldukça büyük olan taşlara uygulanmaktadır. Tedavi için birkaç kere uygulama yapılması gerekmektedir.

 5- Uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise endoskopi ile yapılan lazer yöntemidir. Bu yöntemde idrar yolundan taşa ulaşım sağlanmaktadır.

 6- Ulaşılan taş lazer yöntemi ile parçalanarak alınmaktadır. Bu yöntem en acısız tedavi yöntemlerinden biridir.

 7- Herhangi bir kesik açılmadığından anesteziye gerek kalmamaktadır.

 8- Bunun dışında sağlıklı beslenmeye dikkat edilmesi böbrek taşı tedavisi açısından oldukça önem taşımaktadır.

 9- Böbrek taşına neden olan fazla tuzlu ve yağlı yemeklerden uzak durmalıdırlar. Bunun yanı sıra su tüketiminin de arttırılması gerekmektedir.

 10- Çay ve kahve tüketimi su yerine geçmemektedir. Aksine bu tarz içeceklerin tüketilmesi böbreklere zarar verebileceğinden tavsiye edilmemektedir.

 11- Bol bol su tüketimi taş düşürme sürecine hız kazandıracaktır.