GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-09-2022 15:58

Putin'in seferberlik ilanının ardından Rusya'dan kaçış sürüyor

Putin'in seferberlik ilanının ardından Rusya'dan kaçış sürüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in geçen haftaki kısmi seferberlik ilanı nedeniyle yüz binlerce Rus ülkeyi terk etti. 

Askerlik çağındaki Ruslar aileleriyle birlikte  Finlandiya, Gürcistan, Kazakistan ve Moğolistan sınırlarında büyük bir yoğunluk oluşturdu. Novaya Gazeta Europe adlı gazete kısmi seferberlik ilan edildiğinden bu yana Rusya'dan 261 bin kişinin ayrıldığını bildirdi.

Bununla birlikte Kazakistan İçişleri Bakanlığı, geçen hafta 98 bin Rus'un ülkeye girdiğini duyurdu. Bakanlık, seferberlikten kaçmak için ülkeye giren Rusları geri göndermeyeceğini açıkladı. Ruslar Kazakistan'da 90 güne kadar vizesiz kalabiliyorlarken, Kazak Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, yeni gelenlere iyi davranılması gerektiğini vurguladı.

Tokayev, "Son günlerde Rusya'dan çok sayıda insan bize geliyor. Çoğu umutsuz durum nedeniyle ayrılmak zorunda kalıyor. Onlara iyi bakmalı ve güvenliklerini sağlamalıyız. Bu siyasi ve insani bir meseledir" dedi.

Öte yandan durumu iyi olmayan Ruslar, Gürcistan, Finlandiya ve Kazakistan sınırlarında yoğunluk oluştururken daha varlıklı Ruslar kaçmanın farklı yollarını arıyor. 

Habere göre, özel jet uçuşları sunan şirketler, Rusya'dan tek yönlü uçuş taleplerinde keskin bir artış bildirdi. Ruslar, şu anda özel bir uçakta bir koltuk için 21 bin 500 (yaklaşık 397 bin lira)  ile 27 bin dolar (yaklaşık 500 bin lira) arasında ücret ödüyor.

The Guardian, Rusların ağırlıklı olarak Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan da dahil olmak üzere vizesiz girişlerine izin veren ülkelere yöneldiğini aktardı. Çünkü daha önce, birçok Avrupa ülkesi, seferberlikten kaçan Rusların girmesine izin vermeyeceklerini açıklamış ve birçoğu Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanan yaptırımlar nedeniyle Rus turistleri çoktan engellemişti.

Havacılık şirketi FlightWay'in CEO'su Eduard Simonov ise Ruslardan  özel jetlere olan talebin "50 kat arttığını" söyledi ve bu yılın başlarında AB yaptırımlarından sonra talepleri karşılamakta zorlandıklarını da sözlerine ekledi.

Simonov ayrıca özel jet kiralamayı düşünenlerin yalnızca zenginler olmadığını ve aralarından daha önce hiç özel uçuş yapmamış insanlar" olduğunu da sözlerine ekledi. Simonov, "Biraz fazla parası olan ve kaçmak isteyen çok kişi var" diye ekledi.

EDİTÖREDİTÖR