Şubat ayında Ukrayna’ya yönelik askeri operasyonlar başlatan ve Batılı teknoloji şirketlerin yaptırımlarıyla karşı karşıya kalan Rusya, teknoloji konusunda önemli bir ortağını kaybetti. Reuters’ta yer alan habere göre Nvidia, Rusya’daki tüm faaliyetlerini durdurdu ve çalışanlarını farklı ofislere yönlendirdi.

Bu yılın başlarında Rusya’daki faaliyetlerini gözden geçirmeye başlayan Nvidia, nihayet Rusya’dan çıkış yaptığını açıkladı. “Çalışanların verimli çalışmasını sağlayamaması” nedeniyle ülkedeki ofislerin kapatılacağını dile getirdi. Diğer ülkelere taşınmak isteyen Nvidia çalışanlarına çeşitli imkanlar sağlanacak.

Nvidia ilk olarak 4 Mart tarihinde Rusya’daki resmi satışlarını durdurdu. Ayrıca ülkede iş birliği yaptığı firmalarla olan anlaşmalarını da askıya aldı. Bu karar özellikle A100 ve DGX-2 gibi grafik işlemci modellerini kullanan Yandex, Sberbank ve MTS gibi Rus şirketleri zora soktu.

Donanım devi, Rus şirketlerine bulut oyun yazılımı lisanslarını yenilemeyi ve satmayı durdurdu. Nvidia’dan aldığı donanımlar sayesinden süper bilgisayar çalışmaları yürüten MTS, kendine yeni bir ortak bulmak için çalışmalara başladığını ifade etti. Daha önce Yandex de benzer bir sebepten dolayı iki servisini başka bir firmaya devretmişti.

Ayrıca ABD Senatosu’nda alınan bir karar sonucunda Nvidia’nın Çin’e satış yapması zorlaştı. Bu, Nvidia ürünlerini Çin üzerinden satın almaya çalışacak Rusya’nın planlarını da suya düşürecek gibi duruyor.