GÜNCEL
Giriş Tarihi : 25-11-2022 12:39

Barajlar alarm veriyor

Barajlar alarm veriyor


İstanbul barajlarının doluluk oranları son 1 yılın en düşük seviyesi olarak ölçülürken Kocaeli’de içme suyu olarak kullanılan barajlarda azalmaya yaşandığı kaydedildi.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Çevre Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli’nin bazı ilçelerinde içme suyu kaynağı olarak kullanılan barajların Yuvacık ve Namazgah olduğunu belirterek, Dilovası, Gebze, Darıca ve Çayırova’da ise Denizli ile Cumaköy göletlerinin kullanıldığını ifade etti.

11 Kasım 2022 tarihinde Yuvacık Barajı’ndaki doluluk oranının yüzde 21, Namazgah Barajı’ndaki oranın yüzde 47, Denizli ve Cumaköy göletlerinin doluluk oranının yüzde 86 olarak kaydedildiğini vurgulayan Prof. Dr. Veli, Sapanca Gölü’ndeki su miktarının da bir miktar azalarak, 31,28 metre düzeyine indiğini kaydetti.

Su kaynaklarının azalmamasına ilişkin çalışmaların yapılması gerektiğini dile getiren Prof. Dr. Veli bu çalışmaları şöyle sıraladı:

"Mevcut su kaynaklarının maksimum verimle kullanılması ve su israfının önlenmesi, betonlaşmanın önlenmesi, havadaki nemi artırabilecek ağaçlık alanların artırılması, kullanılmış suların ileri düzeyde arıtılarak yeniden kullanılabilmesi, doğaya zarar verecek gazların atmosfere salınımının önlenmesi" diye konuştu.

EDİTÖREDİTÖR