Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Akademik Kurulu tarafından katarakt ameliyatları için alınan kararda şunlar kaydedildi:
“Araştırma görevlilerin cerrahi eğitimde, öğretim üyelerinde alacakları pratik öğretiler sırasında öğretim üyesi çeşitliliğini eşit olarak sağlayabilmek ve bunun getirilerinden akademik önemli yararlara ulaşabilmek, ayrıca bu cerrahiler için olan demirbaş ve sarf malzemelerin daha verimli kullanımı için her ameliyat gününde eşit yıpranma ve sarfını sağlamak amacıyla, tüm öğretim üyelerince gerçekleştirilen tek ortak ameliyat çeşidi olan Katarakt ameliyatlarının, her öğretim üyesi için haftalık 5 olgu ile sınırlandırılmasına karar verilmiştir.”
Yakınını göz ameliyatı için götürdüğü Fırat Üniversitesi’nde ameliyatının acil olmasına rağmen doktorların ameliyat etmediğini belirten ismini vermek istemeyen hasta yakını, “Hastamızı, gözündeki katarakt dolayısıyla Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne götürdük. Yaptıkları muayene sonrasında, hastamızın durumunun acil olduğunu söylediler. Ancak ameliyat etmediler. Ameliyat için, iki ay içinde bize döneceklerini söylediler. Ancak herhangi bir geri dönüş yapmadılar. Biz de, hastamızı başka bir özel hastanede ameliyat ettirdik. Aradan bir yıla yakın süre geçti. Halen bize geri dönüş yapmalarını bekliyoruz” diye konuştu.
“BU MAĞDURİYETİ FAKİR VE SAHİPSİZ OLDUĞUMUZ İÇİN Mİ YAŞIYORUZ?”
Bir başka hasta yakını ise şunları söyledi: “Hastamızı, katarakt probleminden dolayı Fırat Üniversitesi Hastanesi'ne götürdük. Bize, geçtiğimiz Ramazan Ayı içerisinde ameliyat sözü verildi ancak pandemiyi gerekçe göstererek ameliyatı sürekli ertelediler. Annem çok yaşlı, gözleri de görmediği için çok ciddi mağduriyet yaşıyor. Biz bu mağduriyeti fakir ve sahipsiz olduğumuz için mi yaşıyoruz bilmiyorum. Annem 80 yaşında bir insan bu zulmü bize niye reva görüyorlar?“